Nieuws & evenementen

We gaan op kamp! Tips keuze zelfverzorging of laten verzorgen!

Een goede voorbereiding is het halve werk. We gaan op kamp! helpt met de andere helft.

Het wordt een TOP-kamp! Maar waar beginnen we? Een kamp organiseren is ontzettend leuk, maar het gaat niet vanzelf. Want bij de organisatie van een kamp komt heel wat kijken. We gaan op kamp! helpt bij een goede voorbereiding! Hou Facebook in de gaten, want alle onderdelen voor een geslaagd kamp werken we de komende tijd afzonderlijk voor je uit.

Een goed humeur begint bij goed eten en drinken?

Goed eten en drinken op een kamp is heel belangrijk. Maar wat eet je op een kamp? Verzorg je zelf het eten of besteed je het uit? Vandaag helpen we je bij de keuze om het eten en drinken zelf te verzorgen of toch liever uit te besteden. En geven we je tips over alles wat met eten en drinken te maken heeft.

Zelf of uitbesteden?

Bedenk van te voren goed wat je allemaal wel en niet wilt laten verzorgen. Zo zijn er veel kamplocaties die een volledig verzorgd verblijf aanbieden. Geen omkijken naar ontbijt, lunch en diner. Vaak is dit iets duurder maar je krijgt er wel een hoop luxe voor terug!

Wanneer je er voor kiest om alle maaltijden zelf te verzorgen kijk dan goed naar de staat en functionaliteit van de keuken en de voorraadruimte . Bij grote groepen raden wij aan om de maaltijden uit te besteden mits je een goede kookploeg hebt en er goed ingeschat kan worden wat de benodigdheden moeten zijn om op deze manier te voorkomen teveel of juist te weinig klaar gemaakt te hebben.

Bij kleinere groepen kan je de maaltijden prima zelf verzorgen. Zelfs een combinatie van zelf koken en uitbesteden is mogelijk. Aangezien het kamp een feest is hoef je niet altijd gezond te eten . De ene avond kun je pannenkoeken bakken (meteen een leuke activiteit voor de kinderen). De tweede avond kun je bij een plaatselijke snackbar lekker frietjes ophalen/bestellen of een frietkar laten komen. Toch liever iets gezonds dan kun je een pasta maken of een maaltijdsalade en als toetje bijvoorbeeld een fruitsalade.

Blijf je langer weg, dan is een gezonde maaltijd wel prettig!

Corvee, een goed idee!

Afhankelijk van je verblijfsvorm heb je best wat werk te verrichten om te kunnen eten. Veel groepen kiezen er voor om met corveediensten te werken. De kinderen dekken dan bijvoorbeeld zelf de tafel dekken, ruimen af en doen eventueel de afwas.

Als je met corveediensten gaat werken, deel de groep dan bij aanvang in verschillende ‘werkploegen’ in. Op deze manier verdeel je het werk en hoeft niet iedereen tegelijkertijd aan het werk. Probeer om de ochtend-, middag- en avonddiensten eerlijk te verdelen. Want in de avond afwassen is natuurlijk veel meer werk dan in de ochtend… De kinderen die geen corvee hebben kun je even vrij geven. Zij laten het eten even zakken en bereiden zich al voor op de eerste avondactiviteit. En als je hebt afgesproken dat er een vast belmoment met de ouders is, dan is direct na het eten een goed moment.

Verzorg je zelf de maaltijden? Stel dan een vast kookteam aan. Er zijn altijd ouders of leraren die dit leuk vinden of er een mooie uitdaging inzien. Of laat de kinderen helpen met koken. Misschien niet zo snel, maar wel heel leuk! Net als bij de corveediensten kun je hier een schema voor maken of vragen welke kinderen dit leuk vinden om te doen en alleen hen indelen.

Tips voor het eten en drinken!

  • Eet zo gevarieerd mogelijk
  • Zorg ook voor wat fruit tussendoor
  • Drink voldoende! Laat iedereen zijn bidon/waterfles meenemen zodat deze gevuld kan worden wanneer dit nodig is (las gezamenlijke drinkpauzes, bv elke 2 uur)
  • Check van te voren of er speciale dieetwensen zijn. Zo maak je ook een passende en lekkere maaltijd voor mensen met bijvoorbeeld gluten- en lactose-intolerantie, mensen met een geloofsovertuiging (denk aan halal) en vegetariërs.

We gaan op kamp helpt je graag met de voorbereiding en de organisatie van je kamp. Klik hier en bekijk alle handige tips & trucs!

Een goede voorbereiding is het halve werk en voor de andere helft helpt We gaan op kamp!

Tot snel bij We gaan op kamp!