Nieuws & evenementen

Op kamp in de Steentijd

Elke maand probeer ik een paar kamplocaties te bezoeken. Gisterochtend ging ik langs bij Swifterkamp, Prehistorische Nederzetting… Wat een top ervaring! Lees hieronder een kort verslag van mijn ervaring bij Swifterkamp:

Warme ontvangst in de natuur

Tijdens mijn reis naar de locatie zat ik me eerlijk gezegd al te verbazen. Swifterkamp ligt bij Lelystad, voor mijn gevoel niet de meest romantische plek voor een kamp. Maar zodra ik de snelweg verliet kwam ik terecht in een mooie groene omgeving. Het terrein van Swifterkamp wordt gehuurd van Natuurpark Lelystad en ligt dus middenin een groot natuurgebied! Om 10:00uur had ik afgesproken met Martin Vlot, de beheerder van Swifterkamp. Toen ik het terrein op reed werd ik al welkom geheten door een leuk bord met mijn naam erop. Dit soort gestes wijzen altijd op persoonlijke aandacht en oog voor detail. Daar houd ik wel van!

Warm welkom bij Swifterkamp

Swifterkamp bestaat door en uit vrijwilligers

Met een lekkere kop koffie en een uitleg over de historie van Swifterkamp begon de afspraak goed. Swifterkamp wordt sinds 1987 gerund door een stichting met alleen maar vrijwilligers. Martin Vlot is de beheerder en regelt alle zaken. Ooit begon Swifterkamp als Bronstijd nederzetting maar in 2000 werd tegelijkertijd met een verhuizing gekozen voor een nieuw thema: De steentijd! De polder zit ook vol met resten van de steentijd, jagers, verzamelaars en de zogenaamde Swifterbandcultuur. Het Swifterkamp is een prehistorisch dorp. Nagebouwd op een manier zoals men dacht dat het geweest zal zijn in de prehistorie. Dus 4000 tot 6000 jaar geleden. Dit bracht wel wat extra uitdagingen met zich mee. Er werd namelijk gebouwd op de simpelst denkbare manier, er waren nog geen pen-gat verbindingen of vierkante balken in die tijd. Het Swifterkamp is er goed in geslaagd deze tijd neer te zetten. Zo slaap je in echte ouderwets boerderijen die zijn opgetrokken uit hout, klei en riet. Overnachtingslocatie Swifterkamp Overnachtingslocatie (binnenin) Swifterkamp

Volledig verzorgd kamp

Een kamp bij Swifterkamp wordt altijd volledig verzorgd. De maaltijden zitten bij het pakket inbegrepen en passen natuurlijk bij de tijd. Zo moet u zelf graan malen, brood bakken in een eigen gebouwde oven, vuur maken en thee trekken uit gevonden plantjes. Het maken van het eten is op zich al een activiteit maar deze tijdrovende klussen worden ook nog eens aangevuld met andere leuke oertijd-activiteiten. Zo worden er wapens en amuletten gemaakt en kan er gevaren worden in een uitgeholde boomstam. Kortom, een paar dagen leven in de Steentijd!

Het schoolkamp arrangement duurt 3 dagen (2 nachten) en kost €58,- p.p. en het is geschikt voor groep 6 t/m groep 8. Ook voor middelbare scholen en andere groepen kan een programma gemaakt worden. Bekijk uitgebreide vermelding van Swifterkamp >>

Mijn bezoek aan Swifterkamp was echt een gave beleving. Uiteindelijk heb ik ruim 2,5 uur rondgelopen en mijn ogen uit gekeken! Een echte aanrader voor scholen die een leuke combinatie willen maken tussen educatie en beleving!

In dit verslag staan enkele foto’s, maar als u nog meer foto’s wilt zien, kijk dan eens op de Facebookpagina van We gaan op kamp!

 

Tot de volgende keer bij een volgend verslag!
Groeten, Ruben

Heeft u nog tips van kamplocaties die ik zeker moet bezoeken? Ik hoor het graag…