Kampthema's

"Laat uw kamp nog meer tot leven komen met een thema"

Vind hier inspiratie voor een gaaf kampthema

Vaak hebben schoolkampen al vanzelf een hoofdthema. Denk hierbij aan “Kennismaking” aan het begin van een schooljaar of “Afscheid” bij een eindkamp van de basisschool.

Toch kun je naast deze standaard thema’s veel baat hebben bij een verder uitgedacht thema.

piratenboot

Voordelen van een compleet uitgedacht thema:

  • De groep kan beter naar het kamp toe leven
  • U kunt op school middels themalessen aandacht aan het onderwerp/thema besteden
  • U krijgt het hele team makkelijker in de sfeer van het kamp
  • Het kamp kan al beginnen voordat u daadwerkelijk op de kamplocatie bent
  • Wanneer u een thema kiest gebaseerd op een boek, film of televisieprogramma heeft u zelfs al heel veel materiaal dat u kunt gebruiken

Het is het allerleukste om uw eigen creativiteit de vrije loop te laten en zelf een thema te verzinnen en uit te werken. Het thema dat u kiest gebruikt u dan als kapstok om alle kamponderdelen aan te hangen. Van het eten tot de activiteiten en van de aankleding van de locatie tot de uitnodigingen voor de kinderen en ouders.

Bijvoorbeeld: U verblijft met uw groep vlakbij een oud kasteel. U kunt dan kiezen voor een Middeleeuws thema waarbij een bezoek aan het kasteel niet mag ontbreken. Daarnaast kunt u allerlei middeleeuwse groepen indelen voor activiteiten. Denk aan ridders, jonkvrouwen, narren, etc. Zelfs het eten kunt u in het middeleeuws thema gieten: geef iedereen een oud laken als reuze-slab en laat alle kids met hun handen eten.

Zoals u ziet kunt u alle kanten op. Kies een thema uit en begin! Wanneer u met het kampteam gaat brainstormen zult u merken dat u werkelijk alles in het thema kunt gieten. Zeker weten dat daar gave dingen uit voort komen die nog nooit eerder op kamp zijn gedaan.

Suggesties voor kampthema’s

Geschiedenis en Aardrijkskunde

De 3 Musketiers / De Bokkenrijders / Europa / Grieken / Het Chinese rijk / Hippies / Farao’s in het oude Egypte / Middeleeuwen / Nederland in de Gouden Eeuw / Oertijd / Ontdekkingsreizen / Piraten / Ridders / Robin Hood / Romeinen / Tijdmachine / Vikingen / Wilde Westen

Sprookjes en mythologie

1001 nacht / Ali Baba en de 40 rovers / Asterix en Obelix / Atlantis / De Rattenvanger van Hamelen / Draken / Elfen en feeën / Graaf Dracula (vampiers) / Griekse goden / Halloween / Heksen en tovenaars / Koning Arthur en de ridders van de ronde tafel / Luilekkerland / Weerwolven / Zeemeerminnen

Landen en volken

Afrika / Amerika / De Noordpool / De woestijn (Sahara) / Down under (Australië) / Egypte / Hawaï / Het verre Oosten / Jungle / Maffia / Mexico / Op een onbewoond eiland / Op reis / Reis om de wereld / Safari / Schotland / Spanje / Zigeuners

Boeken, films en televisieprogramma’s

Alice in Wonderland / Alien / Avatar / Baantjes / Back 2 the future / Bassie en Adriaan / Big Brother / Boer zoekt vrouw / CSI / De Heksen (Roald Dahl) / De Smurfen / Duckstad / Expeditie Robinson / Groeten uit de Rimboe / Harry Potter / Hollywood / Indiana Jones / James Bond / Koning van Katoren / Kuifje / Lucky Luke / Masterchef / Men in Black / Narnia / Peter Pan / Pippi Langkous / Sjakie en de chocoladefabriek / Spongebob / Star Wars / Super Mario / Superhelden / Suske en Wiske / Tarzan / Te land, ter zee en in de lucht / The A-team / The Never ending story / The Flintstones / The Wizard of Oz / Wie is de mol?

Koningsspelen

We gaan op kamp! heeft al eerder vele thema’s met je gedeeld. Daar voegen we nu het Koningsthema aan toe. Je kunt op 27 april natuurlijk weer de nodige inspiratie opdoen bij jou in het dorp of in de stad. Er worden immers volop spelen georganiseerd. Het enige wat je nodig hebt zijn de attributen, een gezonde dosis humor en een leuke kamplocatie waar je deze spelen kunt organiseren voor jouw school of jeugd-/sportvereniging.

Hieronder hebben we alvast een paar leuke – voornamelijk Oud-Hollandse – spelen voor je uitgewerkt.

Zaklopen
Wat heb je nodig : juten zakken (aardappelzakken of van Sinterklaas), pionnen
Zet een parcours uit, dit kan door een startpunt en eindpunt aan te geven met pionnen. De kinderen gaan in een juten zak staan. Op het startsein springen ze zo snel mogelijk naar de overkant (en terug). Wie is het snelst? Tip: Speel dit spel op het gras!

Sjoelen
Wat heb je nodig: sjoelbak
De sjoelbak van vroeger, wie kent het niet? Wie scoort de meeste punten met sjoelen?

Koekhappen
Nodig: peperkoek/ kruidkoek, touw
Span een touw tussen 2 punten (paal, boom o.i.d.). Snij plakjes peperkoek. Maak touwtjes aan elke snee peperkoek vast. Hang de peperkoek aan het gespannen touw. De kinderen gaan bij een peperkoek staan en doen de handen op de rug. Lukt het ze om de peperkoek van het touw te happen? Plezier gegarandeerd!

Spijkerpoepen
Wat heb je nodig: glazen flesjes of plastic flesjes met water/zand erin, spijkers, riemen, touw
Maak een spijker aan een touwtje vast. Maak het touw aan een riem vast. De kinderen doen de riem om en gaat met de spijker boven een flesje hangen. Op een startsein moet iedereen proberen de spijker in de fles te krijgen. Je mag je handen niet gebruiken! Wie lukt het het eerst?

Snoephappen
Wat heb je nodig: een teil met water, zuurtjes, handdoek
De kinderen gaan voor de teil zitten. Ze proberen een zuurtje uit de teil met water te happen, zonder de handen te gebruiken! Je kunt de kinderen ook met een wasknijper laten happen naar in plastic verpakte snoepjes/koekjes. Snoep smakelijk!

Touwtrekken
Wat heb je nodig: een dik touw, een lintje in het midden van het touw, een lijn op de grond
Maak 2 teams. Beide teams trekken zo hard mogelijk aan de beide uiteinden van een sterk en dik touw proberen. Dit touw is gemarkeerd met 5 lintjes. In het midden een rood lint, dat de startpositie aangeeft. Het team dat het andere team zover trekt, dat het lintje over de middellijn heen komt, heeft gewonnen.

Ballontrappen
Wat heb je nodig: ballonnen, touw
Blaas de ballonnen op en bind ze met een touwtje om je enkel. Alle kinderen hebben een ballon. Ze proberen de ballon van een ander stuk te trappen. Dit spel geeft altijd weer het nodige plezier. Wie blijft er als laatste over?

Kloslopen
Wat heb je nodig: klossen, pionnen
Zet een parcours uit. De kinderen lopen dit op klossen en als ze vallen moeten ze opnieuw beginnen. Wie heeft als eerste het parcours afgelegd.

Steltlopen
Wat heb je nodig: stelten
Je kunt de kinderen eerst laten oefenen met steltlopen en daarna een parcours uitzetten dat ze zo snel mogelijk af moeten leggen.

Blikgooien
Wat heb je nodig: blikken, een kleine bal, tafel
Stapel de blikken. Zet ze op een tafel. Markeer een punt waarachter de kinderen moeten staan. Ze mogen drie keer met een balletje gooien. Hoeveel blikken gooien ze om?

Ezeltje prik
Wat heb je nodig: een afbeelding, prikbord/ magneetbord, blinddoek
Hang een afbeelding van een ezel op een prik- of magneetbord. Kopieer de staart en maak deze vast aan een magneet/punaise. De kinderen proberen de staart met blinddoek om op de juiste plaats op de ezel te prikken. Als dat maar goed gaat….wie zit er het dichtst bij?

Kruiwagenrace
Wat heb je nodig: 2 kruiwagentjes
Twee kinderen nemen plaats in de kruiwagen. Twee kinderen duwen. Wie is de brokkenpiloot en wie kan het snelst het parcours afleggen?